Zoeken

Wat is handiger: Touch ID of Face ID?

Sinds de introductie van de iPhone X zijn op alle flagship iPhone's geen vingerafdrukscanners, maar gezicht herkenners te vinden. Handig? Zeker. Maar waarom verving het de legendarische duimlezer en waarom kwam uitgerekend die dit jaar op de SE terug? Je leest het in dit artikel.Goed, eerst even wat duidelijkheid scheppen. Hoe zit 't nou precies? Het grootste verschil is de manier van identificatie bij beide ontgrendelaars is dat bij Touch ID een vinger op de thuisknop wordt gelegd om zo aan de slag te kunnen. Bij Face ID houd je je gezicht voor een geavanceerde scanner. Deze leest je gezicht en ook zo kun je je iPhone ontgrendelen.


Het voordeel van de vingerafdrukscanner is dat 't totaal niet uitmaakt hoe je je telefoon vasthoudt. Wat bedoelen we hiermee? Nou, zowel verticaal, horizontaal of schuin ontgrendelen is mogelijk. Per ongeluk op de rand geklikt? Dan snapt 'ie ook wel dat jij het bent. Zolang je je vinger goed hebt geregistreerd toen je je device instelde, is hij mega responsief. Touch ID werkt uiteraard ook als je toestel plat op tafel ligt, of het scherm naar een ander wijst.


Hier komt het verschil. Bij Face ID geldt dat je je toestel ten alle tijden in de portretstand moet houden. Face ID werkt dus niet als je iPhone in de liggende positie staat. Of nou ja, tenzij je je hoofd mee kantelt natuurlijk, maar da's lang niet altijd even praktisch... Bovendien moet je altijd recht voor je telefoon staan, want als 'ie op tafel ligt, kan hij je gezicht natuurlijk meer meer zien. Da's onhandig. Geen wonder dat Touch ID bij de SE terugkeerde, nietwaar?


Maar, wat is dan het voordeel van Face ID? Nou, Face ID neemt veel minder fysieke ruimte in beslag. Sinds de iPhones een volledig scherm hebben, is er helemaal geen ruimte meer voor een fatsoenlijk vingerafdrukscanner. Toegegeven, je zou hem bijvoorbeeld op de zijkant van de telefoon kunnen doen, maar dit gaat tegen de eenvoud in die Apple probeert uit te stralen.


Maar zo snel zijn ze niet van ons af. Andere telefoonfabrikanten, zoals OnePlus, zijn al zo ver om een scanner in het beeldscherm te maken, iets waar iPhone gebruikers aanvankelijk ook op hoopten. Dat werd het jammer genoeg niet. Toch even kijken? Klik hier.


Toegegeven, zeker voor als je vette vingers hebt of iemand anders je telefoon vastheeft, kan Face ID heel handig zijn. De vraag is of we het ook op de iPhone gaan vervangen met een vingerafdruk-in-scherm-lezer, of dat we die toevoegen. De combinatie zou namelijk perfect zijn. Conclusie: je hebt zelf de keuze een SE of X aan te schaffen. Beiden kan. Voorlopig blijft het even afwachten. Niets aan te doen!0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven