Zoeken

De val en comeback van Apple toetsenborden

Vooraf: dit is de eerste blogpost op onze website! Als je hier bent via een verwijzing op social media, welkom! Zo niet, vergeet ons dan niet te volgen op zowel Instagram als Facebook.


Het lijkt een beetje een gekke titel: hoezo een 'val van de Apple toetsenborden'? Tegelijk denk je misschien: ik heb er ook wel erg veel kritiek over gehoord. Lang niet iedereen is tevreden met z'n toetsenbord. Maar hoe zit het verhaal nou precies in elkaar?


Waar komen we vandaan?

Toen Apple in 2003 hun eerste draadloze toetsenbord introduceerde, was alles even wennen. De toetsen, bekend van alle Macbooks tot en met 2014, hadden een dikte die zich tussen diep en dun begaf. Het was bij lange na geen echt mechanisch toetsenbord meer, maar had nog steeds een heerlijke 'travel' (vertaling: typegevoel) waardoor je met gemak een lang stuk wegtikte. Dit toetsenbord werd al snel geïntroduceerd bij veel MacBooks, omdat er genoeg ruimte voor was als je een dunne uitholling maakte. Zo raakten de toetsen het beeldscherm nét niet en was deze vrij van beschadiging risico.

De diepere toetsen voelde luxe aan, wat de consument van Apple gewend was. Tevens hoefde je door het gebruik van de dezelfde toetsen op het iMac toetsenbord en je MacBook toetsenbord nooit meer te schakelen tussen diepe en ondiepe toetsen als je van beide apparaten gebruik maakte.


Nieuw leven

Met de introductie van de standaard MacBook in 2015, met na zich de MacBook Pro en - Air, werd er een nieuw toetsenbord geïntroduceerd. Na jarenlang hetzelfde, zocht Apple naar een nieuwe variant, één die ze ook nog eens heel veel ruimte kon besparen. Het resultaat hiervan was de eerste generatie butterfly keyboards.


Het toetsenbord an sich was ontzettend wennen, maar niet meteen een failure. Het had naast de ruimtebesparing namelijk ook andere grote voordelen. Zo was de toets merkbaar stabieler geworden. Bij de oude toetsen was er met al die hoogte best wat wiebelen mogelijk. Door het veel dunnere karakter van de nieuwe toetsen, was elke aanslag hetzelfde: zowel op de hoek van de toets, als recht in het midden.

Maar na een korte periode van lof - en ook toen al best wat gemopper, want het was wel degelijk wennen voor veel Mac liefhebbers - brak er een tijdperk aan van structurele problemen. Het toetsenbord was namelijk zo dun, dat de stofdeeltjes en kruimels die zich al gauw onder een toetsenbord verzamelen, fataal konden zijn. Het manoeuvreerde zich zonder moeite tussen de zéér kleine schaniertjes van de toets en hield elke vorm van beweging tegen. Klachten stroomden binnen: het begin van het einde.


Grote fout

Apple had al snel door dat ze een grote fout gemaakt hadden. De smalle schanieren van het toetsenbord waren een nuttige uitvinding, maar hadden eigenlijk bescherming nodig. Ondertussen werd het tijd voor nieuwe MacBooks en kwamen de tweede en derde generatie eraan. Omdat er heel veel klanten met problemen waren, opende Apple een gratis repair-programma. Het was, zo noemde Apple het, een probleem dat zich bij een 'klein aantal gebruikers voordeed'. Zo omzeilde ze een flinke boete, want die lag natuurlijk op de loer bij zo'n grote designfout.


Sluwe aanpassingen

Omdat Apple natuurlijk haarfijn aanvoelde wat er aan de hand was, besloten ze het toetsenbord aan te passen: in de nieuwere generaties werd een siliconen laagje toegevoegd om stof tegen te houden en werd er gebruik gemaakt van 'andere materialen'. Dit deed de tech-reus echter, naar eigen zeggen, helemaal niet om het defecten probleem op te lossen, maar om de toetsenborden 'stiller te maken'. Zo zorgden ze ervoor dat ze niet indirect vrijwillig toegaven dat de oude toetsenborden niet deugden.


Opgelost

Gaandeweg bleken veel toetsenborden toch wel degelijk beter te zijn geworden. Zo vertoonden de toetsenborden van de normale MacBooks uit 2019 al veel minder problemen. Toch werden ook deze versies aan het repair-programma toegevoegd, puur uit voorzorg.


Toen in datzelfde jaar de 16-inch MacBook uitkwam, was het afgelopen met de problemen. Apple koos voor een mix tussen butterfly en scissor, de oude variant, en dat resulteerde in een wat diepere toets zonder problemen.Nieuwe tijd en eigen verantwoordelijkheid

Na deze flinke blunder van Apple is de tijd van een goed werkend toetsenbord hopelijk weer aangebroken. Ook jij hebt hierin een eigen verantwoordelijkheid. Wist je bijvoorbeeld dat je het hele probleem met een paar simpele trucs kan voorkomen? En wil je het technische verhaal weten achter de problemen en waar je naartoe kan als het toch fout gegaan is? Schaf dan hier ons Quicks™ boekje aan: Hoe onderhoud ik een MacBook toetsenbord en hoe los ik schade op?

8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven