Zoeken

De schaduwkant van nieuwe smartphones

Wat zijn ze weer mooi, hè, die nieuwe iPhones. Strak, snel, een echte eye-catcher. Toch komt Apple ook met een verkapte slechte boodschap. Apple wil verduurzamen, wat op zichzelf goed klinkt. Maar de reden waarom, is erg zorgelijk.Digitaliseren. Lang werd het gezien als dé manier om van veel milieuproblematiek af te komen. Denk maar eens aan de voordelen die een smartphone biedt t.o.v. normaal papier. Boodschappenlijstjes, facturen, brieven, foto's, visitekaartjes, landkaarten, klantenkaarten, CD's en DVD's, de krant: allen overbodig om in tastbare vorm te bestaan, ze komen immers ook prima tot hun recht als digitale variant. Maar die blijde boodschap heeft wel een keerzijde. Je voelt de bui waarschijnlijk al een beetje hangen: de productie van deze toestellen is ont-zet-tend vervuilend.


Tijdens de publicatie van de iPhone 12-modellen noemde Apple al dat het zich in wil zetten voor de aarde. Ter indicatie, een mooie quote van hun website: Ons uiteindelijke doel is om 100% gerecyclede en hernieuwbare materialen te gebruiken in al onze producten en verpakkingen. Want als je iets maakt, hoeft dat niet ten koste te gaan van de planeet.


In zekere zin een mooie boodschap. Maar 2030 is over tien jaar, en tot nu toe komen er ieder jaar 1 tot maar liefst 4 nieuwe iPhones uit. Dan snap jij wel hoeveel er in de tussentijd nog aan vervuiling plaats gaat vinden. Niet? Laten we je even een beeld geven.


In 2018 verscheen een artikel van WANT, waarin gerefereerd werd naar een onderzoek van Inverse. Bij het onderzoek werd gekeken naar de aandeel in de vervuiling van apparaten zoals laptops en PC’s, maar ooksmartphones, tablets en computermonitoren. Ook is er aandacht gegeven aan de benodigde infrastructuur (zoals communicatie netwerken en data centra), waar wij zelf ook steeds aan refereren: productie is één, verkoop is twee. Ook daar kan 't veel duurzamer.


Uit het onderzoek blijkt dat de relatieve globale footprint van de ICT industrie (die apparaten samen dus) wordt verwacht te groeien naar 3,5 procent tegen 2020 en maar liefst 14 procent tegen 2040. Waar in het onderzoek nog geen rekening mee gehouden werd, is de Corona-pandemie, die andere bedrijfstakken drastisch minder liet vervuilen. Deze stonden immers stil. Nu Apple echter de iPhone 12 gepubliceerd heeft, kunnen we officieel zeggen dat zij in ieder geval wel doorgaan. De footprint zal dus hoogstwaarschijnlijk nóg groter zijn.


Even voor je beeldvorming: 14 procent is meer dan de helft van de bijdrage van de wereldwijde transport sector, iets waar nu nog steeds alle ogen op gericht zijn. Maar niet alleen de energie om de smartphones te maken baart ons zorgen, ook het mijnen naar de bepaalde grondstoffen zoals goud,  yttrium en lanthanum verzoorzaakt vervuiling.


Als we kijken naar de infrastructuur om ICT heen, zullen datacentra en communicatie netwerken in uitstoot stijgen van 215 megaton CO2 per jaar (2007) naar 764 megaton CO2 per jaar (rond 2020). Ter vergelijking: in 2016 was de totale uitstoot van het land Canada minder, 730 megaton CO2 namelijk. Au. Dat is geen leuke boodschap.


De vraag is natuurlijk: kunnen we al onze verantwoordelijkheid bij bedrijven als Apple leggen, of moeten we toch iets meer zelf doen? Je voelt hem al aankomen. Dat laatste is wel zo verstandig.Apple weet immers heel goed te zeggen wat ze in de toekomst willen gaan doen, maar voorlopig werden er in 2019 nog 31,5 miljoen nieuwe iPhone XR - en 27,5 miljoen iPhone 11 modellen verkocht. Tja, inderdaad: allemaal verpakt, beplakt met plastic, inclusief accessoires, duizenden kilometers afgelegd tot 'ie bij de klant was en over een paar jaar stof-happend in de lade. Da's de andere kant van Apple's goede gedrag.


Dat betekent dat we als klanten zélf moeten zoeken naar slimme alternatieven. Eigenlijk zijn alleen tweedehands toestellen een duurzame vorm van een nieuwe Samsung of iPhone. Niet zo gek dus, dat Van den Berg Technologie zich hier zo op richt. Zo hoef jij niet te zoeken op tweedehands websites om uiteindelijk bedrogen uit te komen, maar koop je voor een schappelijke prijs (lager dan nieuw, dat ook nog!) een duurzaam apparaat met topservice.


Neem ook jij je verantwoordelijkheid?

Wij gaan in elk geval snel weer aan de slag.Bronnen:

WANT.nl

iCreate.nl

Apple.nl


8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven