Zoeken

5 Handige tips om een te hete laptop te voorkomen en het probleem te verhelpen

We laten langzaam maar zeker de zomer achter ons, maar sommige problemen die ogenschijnlijk alleen in de zomer voorkomen, blijf je ook in het najaar houden: oververhitting van je laptop. Nu hoor ik je denken: ''heb je dan niet gewoon een te oude laptop?''. Dat zou de reden kunnen zijn. Jammer genoeg is dat lang niet altijd de hoofdreden.


Waarom?


Een laptop is een dun apparaat, of in elk geval veel dunner dan je computer. In dat apparaat moet niet alleen een hele PC aan elektronica, maar ook een koelsysteem gepropt worden. Sommige momenten tijdens gebruik kunnen daardoor al snel te veel zijn voor zo'n device. Dat kan komen door bijvoorbeeld een oude accu, of door het draaien van een zwaar programma. Maar ook zeer langdurig licht gebruik kan al genoeg zijn. Omdat een hete laptop sneller defect raakt, kun je dit dus maar beter voorkomen. Hoe? Je leest het hier.


  1. Gebruik een laptop standaard met open onderkant en probeer er één met ventilatoren te bemachtigen

Door met de hele dag voorovergebogen met je handen op je laptop te liggen, en deze plat op de tafel te leggen, stroomt er heel weinig lucht langs het apparaat. Daardoor koelt 'ie vrijwel niet af. En oplossing hiervoor zou kunnen zijn om een laptop standaard te gebruiken met een open onderkant, waardoor er lucht bij kan. In het ergste geval kun je er zelfs voor kiezen überhaupt niet meer met je polsen op de laptop te rusten en in plaats daarvan een extern toetsenbord en een losse muis te kopen.


2. Ben jij wel helemaal helder? Je laptop hopelijk niet.


Een laptop kan heel snel opwarmen als je de helderheid van je scherm op het allerhoogste hebt staan en tegelijkertijd de toetsenbord verlichting aan hebt. Het kan dus flink schelen als je de verlichting van je toetsenbord helemaal uitschakelt en de helderheid van je scherm ongeveer halverwege zet. Dat maakt het misschien wat minder goed leesbaar, maar het heeft wel serieus impact. Bovendien ben je na een kwartier wel gewend aan dat mindere licht.


3. Externe monitor? Oppassen!


Het is erg gebruikelijk om bij gebruik van een extern beeldscherm de klep van de laptop dicht te klappen en zodoende op één scherm door te werken. Als je dit doet, warmt je laptop veel sneller op. Slimmer is om in plaats daarvan je beeldscherm enkel op je externe scherm weer te geven en ondertussen je laptop open te houden. Zo hebben de ventilatoren onder veel meer ruimte om warme lucht uit je apparaat te blazen.


4. En stof dan?


Gebruik je je laptop al wat langer en heb je deze nog nooit schoongemaakt? Dan kan de hoge temperatuur namelijk veroorzaakt worden door het stof dat zich opgehoopt heeft in je Mac, die veel van de toevoer van koele lucht in de weg zit. Je apparaat schoonmaken is echter een hele klus en bepaald niet heel makkelijk. Ga dus niet zomaar zelf lopen klussen, maar vraag even om hulp van een expert.


5. Tijd voor pauze


We zijn aan het eind van het artikel gekomen. Ook voor je laptop is het goed om af en toe letterlijk en figuurlijk de stekker er uit te trekken. Zet je laptop uit, ergens op een koele plaats uit de zon en houd de klep open. Graag gedaan!

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven